Waarom een goede planning essentieel is als ondernemer

Maak jij al een planning op?

Doe je dit op dagelijkse of wekelijkse basis?

Volg je deze dan ook daadwerkelijk?

Laat me je eerst aantonen waarom een goede planning zo cruciaal is.

In’t kort: als je niet gaat plannen, leef je steeds in de waan van de dag, ga je op korte termijn gaan nadenken en je taken daarop gaan richten (het zogenaamde “brandjes blussen”). Je kent het wel, bv. een klant die snel moet worden geholpen, een technische fout die meteen opgelost moet worden of een deadline die je voorbereidt. Wat er dan bij veel ondernemers niet gebeurt, is het werken “aan” je bedrijf. Met het werken “aan” je bedrijf bedoel ik de visie, de strategie, de taken die wel belangrijk zijn maar niet dringend (zoals bv. financiële doelen bepalen, je marketing strategie bepalen of het automatiseren van je klantenprocessen). Daartegenover staat dan het werken “in” je bedrijf (de operationele taken zoals het helpen van je klanten of facturen bepalen).

De niet-dringende-maar-belangrijke taken zijn net de taken die belangrijk zijn om je zaak te laten groeien. Als je hier niet structureel tijd voor inplant, zal het er simpelweg niet van komen! Belangrijk dus om te gaan plannen zodat je hier tijd voor kan gaan inplannen!

Daarnaast kan een planning je ook meer overzicht en rust geven (je weet immers wat te doen) en je kunt ook beter gaan evalueren (je weet immers precies hoeveel je die week hebt gedaan).

Hoe begin je nu aan dat plannen? Enkele tips:

  • Zie plannen als een skill die je moet leren: het zal even duren vooraleer je van jezelf weet welke planning goed werkt. Door regelmatig te evalueren en bij te sturen kun je hier achter komen.
  • Kies voor 1 systeem om te plannen: bv. een offline agenda of een online planner tool. Het maakt niet zoveel uit welk systeem het is, zo lang het voor jou maar werkt en je consistent hetzelfde systeem gebruikt (dus niet bv. overal verschillende papieren en schriftjes).
  • Vergeet niet om je reistijd en voorbereidings-en verwerkingstijd in te plannen (bv. voor een vergadering).
  • Plan eventueel reservetijd in als er van jou een hoge flexibiliteit wordt verwacht.
  • Kun je niet goed inschatten hoe lang een taak duurt? Registreer dan je tijd voor die taak zodat je een ijkpunt hebt

Daarna is het natuurlijk de kunst om te zorgen dat je deze planning echt gebruikt en je van daaruit aan het werk gaat. In het begin kan dit nog wat onwennig voelen maar geef deze nieuwe gewoonte even tijd. Zorg dat je planning naast je ligt of open staat op je computer zodat je er steeds aan kunt. Plan ook elke week tijd in aan het begin van de week om je planning op te maken! Een planning kun je op die manier gaan gebruiken als een tool die je meer overzicht, rust en structuur kan geven.