Hoe kun je op een productieve manier thuiswerken?

Het zal je vast niet verbazen dat ik hou van structuur in mijn dagen als structuur coach. Zeker in corona times waarin de dagen soms heel veel op elkaar kunnen lijken, val ik hier steeds op terug.

Structuur hoeft helemaal niet saai te zijn. Als je hier veel weerstand tegen voelt, start dan met enkele rituelen.

Iedereen kent wel de ochtend- en avondroutine. Maar heb je al eens gedacht aan een focusritueel of een afsluitritueel?

· Een focusritueel is iets wat je doet als je het lastig vindt om je te focussen op dat moment (het is hier complexe materie hoor). Zoals bv. 5 minuten opruimen van je werkplek, even losgaan op een muziekje, een tas thee zetten.

· Een afsluitritueel is een ritueel die je doet om de werkdag af te sluiten. Fysieke scheiding kan hier belangrijk zijn. Zorg dat je werkspullen uit het zicht liggen of de deur van je bureau gesloten is. Nog even opruimen en je agenda checken voor morgen kan ook meteen een rustgevoel geven.

· Wat de ochtend- en avondroutine betreft, ga hier alvast niet te loco in. Als je graag wilt sporten, mediteren, lezen, je eigen bananenbrood bakken voor 6u mag dat natuurlijk wel, maar zie wat werkt voor jou!

Met 1 extra gewoonte boek je misschien meteen al veel winst (aka rust) om de dag rustig te starten of eindigen. Experimenteren is het magische woord! Probeer verschillende routines uit die wat structuur geven aan je dag en nadien kun je dit nog meer gaan uitbreiden als je het fijn vindt.

Bijvoorbeeld:

– Elke dag op hetzelfde uur opstaan en gaan slapen.

– Elke dag rond hetzelfde tijdstip eten.

– Elke week een aantal vaste momenten om te sporten….

Mijn planning in de week is altijd vrij gestructureerd, in het weekend laat ik het los. Ik plan soms ook blokken in mijn agenda in met “doen wat ik wil” zodat ik echt kan doen wat ik op dat moment wil.

Mijn dagen zijn goed gepland, voor mijn weekplanning bedenk ik enkele doelen en een planning maar daarin ben ik flexibel zodat ik kan werken vanuit flow en dag per dag kan bekijken. Op die manier behou ik de balans en spontaniteit.

Bedenk voor jezelf even wat voor nieuwe routines en rituelen jij kunt toevoegen voor meer structuur!